A BMW off-road sikere

Látványos szezonzárás A BMW bizonyí­totta versenyképességét a Cross Country-ban is.

Látványos győzelemmel ért véget ért a szezon a BMW Motorrad számára a Cross Country Európa bajnokságban. A szezon végére elérte kitűzött célját a BMW Motorrad Motorsport, mert a 450cm3-es enduro prototí­pus hosszú fejlesztése során Simo Kirssi végül győzelemmel zárta a szezont.

BMW Enduro

A 2007-es szezon a BMW Motorrad Motorsportnak igen hektikus volt, mivel a csapat a 450cmÅ‚-es sport enduro folytonos fejlesztésére koncentrált és ezt éles helyzetben, a nagy nyilvánosság előtt, olykor a legkeményebb off-road pályákon tesztelte, például a MAXXIS FIM Enduro Világbajnokságon (WEC).
3 héttel ezelőtt Franciaországban, az utolsó WEC versenyen az eredményből tisztán kirajzolódott, hogy az átfogó tesztelési és fejlesztési program meghozta az eredményét. Egy héttel később a schweinfurti XCC versenyen csak a balszerencsének volt köszönhető, hogy a csapat nem állhatott dobogóra. Az újabb teszteléseket követően a vasárnapi Schefflenz-i versenyen, már szinte minden tökéletesen működött.
A csapat gyári versenyzője, Simo Kirssi legjobbját a hétvégén rendezett Európai Cross Country döntőjére tartogatta, amit a németországi Schefflenzben rendeztek meg. A volt motokrossz világbajnoki versenypályán Simo Kirssi már a verseny elején jól startolt és az első kör végéig a 4. helyre küzdötte fel magát. A 4. kör végére, a tehetséges finn átvette a vezetést, és onnantól kezdve végig vezette a mezőnyt. Valójában az egyetlen veszélyt az jelentette amikor a 2. helyről érkező Antoine Letellier beérte, de két körrel a vége előtt Letelliernek gumi probléma miatt ki kellett állnia.

BMW Enduro

Kirssi, elmondása alapján a versenynek remek hangulata volt: “Ma minden jól működött, és egy sor öröm is ért a pályán. A felfüggesztésen történt korrekció is sokat segí­tett. A verseny elején keményen húztam a gázt, hogy előnyt szerezzek, azután picit visszafogtam a gázkart és csak arra koncentráltam, hogy biztonságban eljussak a célig. A végére egy kényelmes győzelem lett belőle, ami hatalmas eredmény a csapatnak” – mondta Kirssi.
Nem a verseny győztes Kirssi volt az egyetlen BMW pilóta a pályán, ugyanis az ötszörös motokrossz világbajnok Joel Smets vezette a 450cmÅ‚-es sport endurot. Joelnek ugyan ez volt az első Cross Country versenye, de í­gy is nagyon élvezte. A legendás belga utolsóként indult és í­gy is feltornázta magát a harmadik helyre. Még a második helyre is esélyes volt, de szerencsétlenségére a motor 10 perccel a verseny vége előtt végleg leállt. Az okot még keresik, de a vészleállí­tó kapcsoló sérülésére gyanakodnak a csapatban.
“Nagy kár, hogy nem tudtam Simo mellett állni a dobogón.” – mondta a 38 éves belga. “A versenyt minden esetre nagyon élveztem. Fantasztikus volt, remek atmoszférával, azt kell mondanom, hogy ez egy kitűnő sport!

A verseny vége után Simo Kirssi és a BMW csapat összeölelkeztek, a csapat menedzsere Wolfgang Fischer elmondása alapján pedig még a versenytársak is megéljenezték a BMW Motorrad csapatának első szezonjában nyújtott teljesí­tményét: “Tökéletes befejezése volt ennek a felpörgetett és igen izgalmas szezonnak. Izgalmas év volt mindannyiunk számára és a győzelem a remek jutalom a csapatnak.”

BMW Enduro

A BMW Motorrad Motorsport vezetője, Berti Hauser csak annyit fűzött hozzá: “Nagyon köszönöm ezt az eredményt az egész csapatnak, főleg a projekt vezető Markus Theobaldnak! Ezzel a győzelemmel megmutattuk, hogy a sport enduronk nem csak versenyezni képes, de győzni is!
Eredmények- XCC Európai döntő – Schefflenz
1. Simo Kirssi, BMW Motorrad Motorsport
2. Bert Meyer, Honda
3. Jörg Haustein, KTM
4. Jean-Francois Goblet, KTM
5. Jan Zulauf, KTM
6. Stefan Geyer, Suzuki
7. Antoine Letellier, Aprilia
8. Joel Smets, BMW Motorrad Motorsport
9. Arne Weidemann, Husaberg
10. Alex Pacioretti, Honda