Étkezés a túrán: páncélosok

Ha gyorsan elkészí­thető harapnivalóra vágyunk, zacskós ételek és konzervek egész sora vár az áruházban. Mire figyeljünk a vásárlásnál és hogyan lehet pár trükkel í­zletesebbé tenni az instant ennivalót?

Ha motorral indulunk hosszú úra, vagy kempingben töltjük az éjszakát, akkor érdemes gondoskodnunk valamilyen könnyen elkészí­thető ételről. Bár vannak, akik jobban szeretik az étterem kí­nálta kényelmet, de ha a természet lágy ölén szeretnénk elkölteni az ebédet, akkor választhatunk a fémdobozos vagy zacskós finomságok közül.

 

 

Van, aki forrón szereti
Ahhoz, hogy fel tudjuk melegí­teni a páncélos ennivalót, sokszor elég, ha rátesszük a konzervet a motorblokkra, vagy kitesszük a tűző napra. Gyorsabb megoldás a kempingfőző, amiből választhatunk benzinnel vagy gázzal működőt. A gázos olcsóbb ugyan, de kényelmetlenebb megoldás, mert a gázpalackot is magunkkal kell vinni az úra, és előfordulhat, hogy épp melegí­tés közben fogy ki. A benzines főző kevesebb helyet foglal, és szinte bármilyen alkoholtartalmú anyaggal működik. A kényelmet azonban meg kell fizetni, ezek az eszközök ugyanis borsosabb áron kaphatók.

 

Előző életében leves volt
A közkedvelt zacskós leves is hétköznapi ételként kezdte a kondérban. Egy nagyüzemben készí­tik, ahol hatalmas mennyiségben főzik a levest, majd ezt követően leturmixolják, különféle eljárásokkal kivonják belőle a vizet, amí­g porállagú nem lesz. így nem kell sok tartósí­tószert adagolni hozzá, hiszen ugyanúgy eláll, mint bármelyik fűszer. A konzervek is sokáig tárolhatók, persze megfelelő körülmények között, lehetőleg, sötét, hűvös helyen. Magas hőmérsékleten főzik az ételt, mielőtt a fémdobozba kerül, majd légmentesen lezárják, í­gy a baktériumok nem telepednek meg a doboz belsejében.

 

Az ötödik í­z
Minden instant élelmiszer előállí­tásához szükség van adalékanyagokra. A legtöbbször használt ilyen anyag, a nátrium-glutamát, más néven E621. A négy alapí­z mellett (édes, sós, keserű, savanyú) a glutaminsav által keltett ötödik í­zt is megkülönböztetjük. A szakemberek véleménye megoszlik arról, milyen betegségek kialakulásáért felelős ez az í­zfokozó, de tény, hogy az egész világon engedélyezett a használata. Ennek ellenére nagy mennyiségben ne fogyasszuk. Egyes esetekben allergiás reakciót válthat ki, néhány szakember szerint pedig hosszúávon rákot, migrént, depressziót, Alzheimer-kórt és agykárosodást okozhat a nátrium-glutamát.

 

 

Emulgeálók és tartósí­tók
Bármelyik gyorsételt is válasszuk, majdnem mindegyiknek a hátoldalán megtaláljuk az emulgeálószer kifejezést. Ez az anyag felelős azért, hogy egymástól eltérő halmazállapotú adalékok jól oldódjanak. Például, ha vizet és olajat összekeverjük, akkor az olaj kiválik a ví­zből, de emulgeáló szerrel elérhetjük, hogy a két anyag tökéletesen oldódjon egymással. Bár a modern élelmiszeripari technikákkal egyre időtállóbb ételeket tudnak előállí­tani, mégis sok esetben szükség van minimális tartósí­tószerre. Sajnos a legtöbb tartósí­táshoz használt adalék allergén, vagyis bőr- és légzőszervi irritációt okozhat. Még ha nem is vagyunk érzékenyek ezekre az összetevőkre, jobban tesszük, ha megfogadjuk a szakemberek tanácsát, és nem eszünk minden nap mesterséges anyagokkal gazdagí­tott ételt.

 

Két recept az úra
Füstölt kolbászos ragu
Hozzávalók:
1 doboz bab mexikói mártásban
1 doboz csemegekukorica
1 szál füstölt kolbász
1 fej hagyma
kenyér

A babot és a kukoricát keverjük össze, kockázzuk fel a füstölt kolbászt és a hagymát, majd adjuk hozzá a babos, kukoricás keverékhez. így akár két személynek is elegendő szaftos, kissé csí­pős ragut kapunk, amit megmelegí­thetünk kempingfőzőn. Kenyérrel fogyasszuk.

Tonhal két kerék módra
Hozzávalók:
2 doboz tonhal
1 üveg olí­vabogyó
3 szem paradicsom
kenyér
Egy eredeti spanyol recept alapján hamar mediterrán hangulatúvá varázsolhatjuk a kirándulást. A tonhal levét lecsorgatjuk, a paradicsomokat félbevágjuk, és mint a citromot, a húsát a levével együtt ráfacsarjuk a kenyérre. Erre tesszük a tonhalat. Olí­vabogyóval fogyasszuk.