Éljen Indianapolis!

Tényleg óriási esemény az, hogy a leghí­resebb amerikai pályán Indianapolisban nagydí­jat rendeznek.


Az Indianapolis Motor Speedway

Ez a tény nagyon sok pozití­vummal járhat. Az Egyesült íllamok a világ legnagyobb motorkerékpáros piaca, ahol a MotoGP sosem látott népszerűségre tehet szert. Az sem kizárt, hogy a spanyolországi és az olaszországi méreteket is elérheti a vb népszerűsége. Az első siker pedig már meg is van, hiszen Spanyolország és Olaszország mellett az USA a harmadik ország, ahol egy szezonban legalább két nagydí­jat tartanak. Idén fordul elő első í­zben, hogy az íllamokban két GP legyen! Azaz ami nem sikerült Kí­nában – sajnos a Kí­nai GP óriási kudarc volt – , az sikerülhet az USA-ban! Már csak azért is, mert a vb történetében még sosem volt ekkora várakozás egy nagydí­j előtt, mint amilyen az Indianapolisi GP-t megelőzi.


Nicky Hayden 2006-os világbajnoki győzelmének is köszönhetően egyre népszerűbb Amerikában a MotoGP

Pár éve még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán sikerül-e visszatérnie az Egyesült íllamokba a gyorsasági motorkerékpáros vb-nek. Sokáig nem igazán volt érdeklődés a vb iránt az Újvilágból, ám az elmúlt három évben ez a tendencia teljesen megváltozott. Tizenegy év szünet után 2005 óta ismét van Amerikai GP, a vb népszerűsége egyre inkább nő, mí­g 2007. júliusában egy óriási szenzációt jelentettek be. A leghí­resebb amerikai pálya, Indianapolis is csatlakozott a gyorsasági vb-hez. Egy hároméves szerződés értelmében 2008. szeptember 12. és 14. között rendezik meg az első Indianapolis GP-t! Amelyen mindhárom kategóriában, azaz a MotoGP-ben, a 250-ben és a 125-ben is lesznek viadalok.


Laguna Secában csak a MotoGP versenyzői voltak jelen, de Indianapolisban ott lesz a 125 és a 250 is

Az Egyesült íllamok a világ legfontosabb piaca a technikai sportok tekintetében is. Ahová nagyon nehéz betörni és ahol nagyon nehéz megmaradni is. Különösen igaz ez a motorkerékpáros vb-sorozatok számára. Már csak azért is, mert Amerikában a motorkerékpársport jelentős hátrányban van az autósporttal szemben. Ez még akkor is igaz, ha az amerikai szuperkrossz bajnokság hatalmas népszerűséggel rendelkezik országos szinten is. A gyorsasági vb mindig elég nagy szünetekkel volt jelen Amerikában. A floridai Daytonában volt Amerikai GP 1964-ben és 1965-ben, majd 1988 és 1991, illetve 1993 és 1994 között a kaliforniai Laguna Seca fogadta a vb-t. Aztán 2005-ben ismét visszakerült Laguna Seca a naptárba, de csak a királykategória, a MotoGP kedvéért. A MotoGP pedig szerencsére alaposan megtette a hatását. A MotoGP iránt évről évre egyre nagyobb lett az érdeklődés. Országis szinten is! A Laguna Seca-i viadal nagyon látogatott és a média is egyre nagyobb teret szentel a vb-nek. Már három országos lefedettségű amerikai tévécsatorna közvetí­ti a nagydí­jakat, amelyek közül az egyik a CBS. Ennek dacára senki sem gondolta volna, hogy rövid határidőn belül a legendás Indianapolisba is megérkezhet a vb. Pláne nem úgy, hogy a MotoGP mellett a 250 és a 125 is helyet kaphat!


Valentino Rossi egyre népszerűbb az Amerikai Egyesült íllamokban

A vb-t rendező spanyol Dorna azonban türelmes – már 2000 óta tárgyalt az indianapolisi pálya illetékeseivel – , alapos és megfontolt munkával elérte a célját. Igaz ehhez két másik nagyon fontos tényező is hozzájárult. Egyfelől az amerikai motorosok egyre inkább főszereplők a MotoGP-ben – ugyebár Nicky Hayden 2006-ban világbajnok lett – , másrészről Amerikában is nagyon népszerű az olasz Valentino Rossi. A nagy tekintélyű Forbes magazin tavaly elkészí­tette a szórakoztatóipar 100 legbefolyásosabb emberének a listáját, amelyen egyedüli motorosként Rossi az 58. helyen volt található!