50 000 km Tartósteszt: Harley-Davidson Sportster XL1200CA

Húsz évvel ezelőtt járt már nálunk egy 1200-as Sportster tartóssági teszten. Az a példány akkor nagyon megbí­zható volt. A Sportster név ma már egész modellcsaládot jelöl. Az 1200-as motor megmaradt. De vajon a megbí­zhatóság is?

Valahol a család becsülete is volt a tét: öt éven át a Harley-Davidson Road King vezette a tartósságiteszt-ranglistát. Tőle a Honda CBR 600 F vette át a stafétabotot, ám nem tudott sokáig lubickolni a dicsőségben, mert rövid időn belül letaszí­totta a trónról a BMW R 1200 R roadster. De már ez is a múlté, jelenleg a Yamaha MT-07 áll a legmegbí­zhatóbb és legkedvezőbb árú motorkerékpárok toplistájának élén. A Road King időközben a negyedik helyre csúszott vissza.

Már csak ezért is legfőbb ideje volt, hogy ismét helyre tegye az erőviszonyokat a 2015. márciusban piacra került XL 1200 CA. Minden feltétel adott volt hozzá, hogy fölényesen szerepeljen a tartóssági teszten, hiszen tí­z évvel korábban már a Road King is egyértelmű tanújelét adta a milwaukee-i vasak megbí­zhatóságának, ráadásul joggal lehetett számí­tani rá, hogy hozzá hasonlóan jól teljesí­t majd az új kiadás költséghatékonysági szempontból.