45 millió forint gyűlt össze a HUMDA jótékonysági eseményén

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az Ukrajnából menekülőket és gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programokat támogat a jótékonysági adománygyűjtő eseményén befolyt csaknem 45 millió forintból. Az esemény fővédnökei Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jean Todt, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja voltak.

Azon dolgozunk, hogy mielőbb elérkezzen az az idő, amikor már egyáltalán nem lesznek közlekedési balesetek az utakon. Pontosan ezért az Európai Unióval együtt el kívánjuk érni, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenleginek a felére csökkenjen a balesetek száma. A közlekedési balesetek naponta 3500 életet követelnek világszerte, ami évi 1,3 millió halálesetet jelent, ez a számítások szerint együttesen 3 százalékkal csökkenti a világ GDP-jét. A közúti balesetek több mint kilenctizedét emberi hiba okozza, a legtöbbször gyorshajtás, ittasság vagy a biztonsági eszközök, például a biztonsági öv használatának hiánya. Ebből is látszik, hogy sok teendőnk van még ezen a területen – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Ezúttal az adománygyűjtés nem kizárólag a közlekedésbiztonságról szólt: úgy éreztük, hogy jelenleg a szomszédunkban zajló háború elől menekülők megsegítésénél nincs fontosabb, így a befolyt csaknem 45 millió forintból a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül is támogatunk rászorulókat – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.