Moto Guzzi történelem

A 2021-ben 100. évfordulóját ünneplő Moto Guzzi története álmokról, tragédiákról, nagy kalandokról és innovációkról szól.

Carlo Guzzi 1889. november 4-én született Milánóban, és úgy tűnt, sikeres jövője már előre meg van írva. Anyja egy genovai ügyvéd lánya, apja mérnök, vállalkozó és a Milánói Politechnikum tanára, aki szerint a világot hamarosan megváltoztatja a technika és az elektromos áram térhódítása. Carlo négy gyermekük közül a harmadik volt, túláradó személyiségével feladta a leckét nevelőinek. Nem tűrte az előre kijelölt utakat, máshogy gondolkozott, mint ahogy azt elvárták tőle, így aztán alaposan megszenvedte az iskolai éveket.

A gyakori iskolaváltások végére apja tette a pontot: a vicenzai Alessandro Rossi Ipari Iskolába íratta be (ez egy jelenleg is működő, jó hírnevű intézmény), ahol bentlakó lett. Carlo itt tette meg az első lépéseket későbbi hivatása és sorsa, a mechanika felé. 1906-ban meghalt édesapja. A család egzisztenciája megrogyott. Eladták milánói házukat, és korábbi nyaralójukba, a Comói-tó mellett található Mandello del Larióba költöztek. Carlo ekkor 17 éves volt, és készen állt, hogy maga is felelősséget vállaljon a családért. Abbahagyta tanulmányait, munka után nézett, és talált is a Singernél. Ekkor már tisztában van vele, hogy a szerelés az, amihez ért, és amit szeret. Szabadidejét Giorgio Ripamonti gépműhelyében tölti, a mester beavatja a járműmotorok titkaiba.

1909-ben felveszik az Isotta Fraschinihez, az olasz luxusautógyártó maga volt a mechanikus mítosz. Ugyanebben az évben még egy szerelem beteljesedik, Carlo megnősül, majd két év múlva megszületik egyetlen fiuk, Ulisse. A történelem közben hatalmas tempóval száguld. 1915-ben Olaszország belép az I. világháborúba, és Carlót is behívják. Hogy megértsük a világot, gondoljunk csak arra, hogy alig tíz éve emelkedett a levegőbe az első repülőgép.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/01 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.