Finálé: Rózsa Művek Hornet

Kicsavarta végtagját és fordítva rakta vissza. Sarokcsiszolóval megcsonkította áldozatát. Terméskővel ütlegelte. Aztán homokszóróval esett neki. Hogyan választotta ki áldozatát? Mik voltak az indítékai?

Csöng a telefon. Hívó fél: a Rózsa unokatestvérek, ha úgy tetszik, a Rose Custom- Motorcycles. Két fazon, akik egy ideig Yamaha XJ900-asokból építettek café racereket. Kérdés: érdekel-e egy átépítés? Persze, az mindig. Oké, de ez egy Honda Hornet… Ha motorépítő lennék, a legutolsó dolog lenne, hogy egy Hornetet válasszak bármiféle átépítési alapnak. Mert mit is lehetne belőle csinálni? Milyen stílus az, aminek a csírái benne vannak egy Hornetben?

A létező legkonvencionálisabb kinézet, soros négyhengeres blokk, még azt is nehéz elmondani, hogy milyen. Tényleg, te mit mondanál, ha valaki megkérdezné, hogy milyen egy Hornet? Na, ugye! Bár, ha jobban belegondol az ember, mégiscsak létezik egy stílus, amihez jó lehet… Vagy harminc évvel ezelőtt az akkori MC-nkben volt divat, hogy a biker kollégák sornégyes japcsikból építettek lowridereket, általában rat style-ban. Hogy mi is az a rat style, vagy patkány stílus?

 

Bármiféle átépítés lehet – akár streetfighter is –, amelynél a randaság, elhanyagoltság hangsúlyozása a lényeg. Egy rat bike akkor szép, ha ütött-kopott, és akkor ronda, ha csillog rajta a króm. De akkor meg nem rat bike. Ultramód leültetett futómű, döntött villaszög, egyenes kormány, előre szerelt lábtartók (rozsdásak, max. ecsettel festettek), hátra minél szélesebb gumi, lehetőleg autógumi, esetleg merev felfüggesztés, sportlégszűrők a karbisoron és üres kipufogók, nálunk ezek mentek anno.

Az ülés gyakran csak egy fémlemez. Az egészet körüllengi valamiféle posztapokaliptikus Mad Max-hangulat, az emberiség maradéka hordákba verődve küzd a túlélésért, vízért, üzemanyagért, hulladékokból összetákolt roncsokon száguldozik stb. Na, mint kiderült, ez a Hornet is rat bike, de annyira mégsem, mert ami rajta van, az igényes, szép munka, szakértelemről árulkodik.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/08 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János