30 éves a Királyválasztó!

Október 20-án, vasárnap Piliscséven folytatódik a Királyválasztó endurocross 30 éves történelme. A legendás motocross-pálya egy alkalommal már otthont adott a leghí­resebb endurocrossnak, de sokan emlékezhetnek felejthetetlen BBK és Motocross EB és OB futamokra is itt.

A Királyválasztót lelkes endurósok keltették életre Lantos József vezetésével, hogy kiderüljön, ki a Dombok Királya. Az a motocross-ozó, aki a pálya minden centijét kipróbálva fél órán át tud szédületes tempóban motorozni egy pályán vagy az az endurós, akinek ismeretlenül kell akár hat órán keresztül mennie egy erdei terepen?

 

 

A Királyválasztó ezért áll a két sport között, két órás futamidejével és egyetlen felvezető, ismerkedő körével. Az elmúlt három évtizedben felváltva nyerték a cí­met a két szakágból, a győztesnek járó aranyozott koronán elolvashatók a nevek is, például Benyó Miklóst ma terepralisként ismerjük, Tóth ídám, Paitz Miklós, Lécz Gergely cross-osként nyert, az endurósok közül Csősz Lajos, Farkas Gábor, Boros Tamás neve is szerepel a győztesek között. Grillmayer Gábor neve fogalom a verseny történelmében, ő nyert a legtöbbször, ő az, aki mindkét szakág legmagasabb szintjén motorozott és teszi ezt ma is, tagja volt mindkét sportág válogatottjának és gyűjtött számtalan bajnoki cí­met is. A 2012-es cí­mvédő is ő, de egy kézsérülés miatt nem biztos, hogy ott lesz az idei rajtnál, í­gy elképzelhető, hogy új névvel bővülhet a Királyok sora.

 

 

Tavaly a zord időjárás ellenére több mint 180 versenyző küzdött a Dombok Királya cí­mért. Az előrejelzés szerint idén száraz idő várja a terepmotorosokat, de izgalmas versenynek nézünk elébe í­gy is.

 

 

A pályán folyamatosan dolgoznak a szervezők, hogy a klasszikus két kilométeres cross kör mellé még kétszer-háromszor annyi erdős, endurós részeket jelöljenek ki a legendás siratófal lábánál és tetején. Néhány extra endurós akadály is a pálya része lesz, sziklák, gumik, és jégakadályt is le kell küzdenie a mezőnynek.

Mindenki megtalálja saját kategóriáját, aki nem szeretne két órát egyben motorozni, kétfős csapatban felváltva is megteheti, akár napi licenccel is. Az ifiket és nőket egy fél órás futam várja, mí­g a harmadosztálynak egy órát kell teljesí­tenie a nagyok két órás futama előtt.

A program a nevezéssel már reggel 8-kor elkezdődik, 9:30-kor

Program:
8:00-11:00 NEVEZÉS, GÉPíTVÉTEL
9:45 RAJT – 30 perces futam – Ifi és Női
10:25 DíJKIOSZTí“ – Ifi és Női futam
11:00 RAJT – 1órás futam – III.osztály
13:15 RAJT – 2órás futam – I.o-II.o-OldBoy-Veterán-Team
kb. 16:00 DíJKIOSZTí“

További információk és történelem itt olvashatók.