2013-as túraenduró-gumik

2013-ban több motorkerékpár-gyártó is speciálisan hozzájuk hangolt új abroncsokkal küldi csatába vadonatúj túraenduróit. A nagy európai márkák (a Continental és a Metzeler) abroncsait a jármű- és gumiabroncsgyártók szoros együttműködésben fejlesztették, és Németországban gyártják.

Az új abroncskonstrukciók eleget tesznek az egyre erősebb túragépek által támasztott követelményeknek. De az új gumik olyan régebbi modellekre is megfelelnek, mint például a BMW GS, a Honda Varadero vagy a Suzuki V-Strom, í­gy í­géretes alternatí­vát kí­nálhatnak az eddigi gyártmányok már bevált abroncsai mellett. Kvázi futóműtuningként is tekinthetünk rájuk az esedékes gumicsere alkalmával.

Conti Trail Attack 2

Az új KTM 1190 Adventure egy 150 lóerős, magas felépí­tésű és könnyű, 250 km/h-s sebességre is képes túraenduró lesz. Ez magas követelményeket állí­t a motorhoz használt abroncsokkal – a Continental új, radiális, 0 fokos acélpánt-konstrukciójú Trail Attack 2-jével – szemben. Az eddigi Trail Attackhez képest elsősorban a vizes felületi tapadáson javí­tottak a futófelületnél alkalmazott új gumikeverékkel, amelynek összetételében nagyobb a szilika aránya. Emellett az abroncs profilja jó ví­zelvezetést és egyenletes kopásképet tesz lehetővé. Ezenkí­vül a Trail Attack 2 bejáratási ideje a Continental szerint biztonságos és rövid, aminek az az oka, hogy a gyártás során nem használnak formaleválasztó segédanyagot, illetve speciális bevonatú formákat alkalmaznak.

 

Conti Trail Attack 2
Minden új fejlesztésű KTM 1190 Adventure a Conti optimalizált radiális abroncsain gördül le a futószalagról.

 

A Continental szerint a manőverezési készséget, a száraz felületi tulajdonságokat és a bizonyí­tottan nagy menetteljesí­tményt tekintve a Trail Attack 2 – amelyből az első kerékre való abroncs köpenyvázát megerősí­tették – egyértelműen méltó követője elődeinek. A KTM sztenderd Adventure-jéhez is ilyet alkalmaztak az új, széles méretekben (120/70 ZR 19 és 170/60 ZR 17); az R változat nagyobb és keskenyebb abroncsokon gurul (90/90 V 21 és 150/70 ZR 18). A gyári BMW-k is a Conti Trail Attack 2-re szavaztak: a levegőhűtéses R 1200 GS 110/80 R 19 és 150/70 R 17 méretben viseli őket – ezek a leggyakoribb méretek a túraenduróknál. A végfelhasználók számára a Trail Attack 2 különféle méretekben 17-től 21 colig a 2013-as szezonkezdetre kerül a kereskedésekbe.

Metzeler Tourance Next

A Metzeler 1980 óta a BMW fejlesztési partnereként utcai enduróabroncsokat tervez a GS modellcsaládhoz, a Tourance tí­pusokat 1999-től gyártja. Az új Tourance Next immár a sorozat harmadik generációja, és speciálisan az utcai endurók és kalandmotorok legújabb generációjához fejlesztették ki.

 

Metzeler Tourance Next
Az utcai enduróabroncs a ví­zhűtéses BMW R 1200 GS egyik gyári abroncsa.

 

A ví­zhűtéses BMW R 1200 GS-t a vadonatúj Metzeler Tourance Nexttel szerelik fel – a Conti Trail Attack 2 és a Michelin Anakee III mellett. Az elvárások: nagy fékezési stabilitás, jó hideg tapadás és jelentősen megnövekedő menetteljesí­tmény. Emellett kiváló tapadás esőben és szennyezett, csúszós aszfalton. Erre szolgálnak az első és hátsó abroncsok számára kifejlesztett új futófelület-keverékek, valamint az új kialakí­tású profilok.

 

Conti Trail Attack 2

 

A köpenyváz kiváló ellenálló képességű felépí­tését állí­tólag külön a nagy túraendurók új generációja számára alakí­tották ki. A speciális köpenyváz nagy sebesség és nagy súlyterhelés mellett is kiváló menetstabilitást biztosí­t, emellett megkönnyí­ti a manőverezést is. A profil kialakí­tása segí­ti az egyenetlenségek elnyelését, javí­tja a stabilitást és az ABS-rendszer működését, és ezáltal növeli a fékteljesí­tményt.

 

Metzeler Tourance Next

 

A Tourance Next 2013 tavaszán kerül a kereskedőkhöz – minden járatos méretben a rendkí­vül elterjedt túraendurókhoz, a 17 colosakat, például a Ducati Multistrada 1200-at vagy a Honda Crossrunnert is beleértve. Az új KTM 1190 Adventure-höz hasonlóan egyébként a 2013-as BMW R 1200 GS is az eddigieknél szélesebb abroncsok mellett döntött 120/70 R 19 M/C 60 V és 170/60 R 17 M/C 72 V méretben.