12 millió dolláros büntetést kapott a Harley

Mostanában igen sokszor kerül terí­tékre a Harley-Davidson. Az amerikai gyártó ugyanis az igencsak közeli jövőben bemutathatja végre az új erőforrását, a Milwaukee Eight-et, melyről már kémfotót is láthattunk, illetve az ottani környezetvédelmi hatóság dokumentumaiban a pontos teljesí­tményadatai is felbukkantak.

 

Most azonban egy egészen más, sokkal negatí­vabb hí­r kapcsán í­runk a tengerentúli vállalatról. Történt ugyanis, hogy az előbb emlí­tett hatóság, név szerint az EPA (Environmental Protection Agency) és a DOJ (U.S. Department of Justice) szabálytalanak találták a Screamin Eagle „szuper tuning” kiegészí­tőket, mert az azokkal szerelt motorok nem felelnek meg a kibocsátási előí­rásoknak és 12 millió dollár (körülbelül 3,3 milliárd forint) büntetést szabtak ki a Harley-Davidsonra.

 

Ezt még extrában megfejelték további 3 millióval (nagyjából 820 millió forint), amit egy környezetvédelmi projekt támogatására kell fordí­taniuk.

 

Természetesen ezeket az alkatrészeket a továbbiakban nem is árusí­thatja a Harley, ami azért szintén nagy vágás, mert eddig már 340 000 példány talált belőlük gazdára.

 

Az eset kirobbanása természetesen a részvényárfolyamokra is hatott. Közvetlen a hí­r megjelenése után 10 százalékot zuhantak a papí­rok, de később korrigáltak és nagyjából 2 százalékos mí­nusznál stabilizálódtak.

 

(DOJ)